COPY/CONCEPT/CREATIEVE DIRECTIE - het hartenhuis - stichting het vergeten kind - CROSSS MEDIA CAMPAGNE

Om bewustwording te creëren voor de ruim 38.000 ‘vergeten kinderen, die in opvangcentra wonen, hebben we 1 simpel en sterk visuAL DEVICE bedacht: Het "Hartenhuisje", een krachtig & kleurrijk symbool van hoop: ieder kind VERDIENT een liefdevol thuis.

Iedereen zou dit symbool gemakkelijk van post-its kunnen maken, de beste manier om iets niet te vergeten. Met de slogan "Vergeet de vergeten kinderen niet" hebben we een groot deel van Nederland gemobiliseerd om de vergeten kinderen te laten zien dat ze helemaal niet worden vergeten.

Zilveren Crossmedia Award 2018

〰️

Zilveren Crossmedia Award 2018 〰️

 

De kick-off was bij RTL Late Night waar ambassadeur Johnny de Mol Nederland opriep hun hart te laten spreken voor de vergeten kinderen in de opvanghuizen.

Kern van de campagne was de zichtbaarheid van het Hartenhuis-symbool. Iedereen kon uit 72 gele en roze post-its het symbool zelf maken. Bedrijven, instellingen en bekende Nederlanders kregen een kant-en-klaar Hartenhuisje opgestuurd om de campagne aan te jagen.

Vervolgens zag je het Hartenhuis terugkomen in het straatbeeld bij allerlei bedrijven die meededen: Ziggo Dome, Naturalis en Theater Carré, maar ook bij de lokale bakker en je eigen buurman achter het raam.

Drie tv-commercials zijn ingezet om de problematiek onder de huid van zoveel mogelijk Nederlanders te krijgen. Diezelfde commercials waren ook online te zien als pre-rolls.

Verschillende ambassadeurs en influencers, waaronder Angela Schijf, Jamai, Chef'Special, Emile Roemer, Marco Borsato motiveerden hun volgers via hun eigen social kanalen Facebook, Instagram en Twitter om mee te doen met de campagne.

Op de campagnesite kon iedereen de petitie ondertekenen waarmee ze aangaven dat ze de kinderen in de opvang niet vergeten en de politiek opriepen actie te ondernemen. Voor het aanjagen en promoten van deze online petitie hebben radio, bannering en social advertising ingezet, omdat deze middelen een meer conversiegericht karakter hebben.

In de tv-commercials staat een poppenhuis centraal, waar drie verschillende verhalen worden verteld (huiselijk geweld, alcoholverslaving en uithuiszetting). De verhalen worden realistisch verteld binnen de symboliek van het poppenhuis. In de reclames verandert dit poppenhuis van een onveilig huis naar een veilig Hartenhuis.

Resultaten:

  • Meer dan 10.000 mensen plakten een zelfgemaakt Hartenhuisje op hun ramen!

  • Er deden 3.000 bedrijven mee. Er verscheen zelfs een 42 meter lang doek op de Euromast.

  • Ook 500 scholen deden mee.

  • De Hartenhuisjes die zo het Nederlandse straatbeeld geel en roze kleurden, werden breed opgepakt door zowel landelijke als lokale media.

  • Resultaat: € 5 miljoen pr-waarde (doelstelling: € 2 miljoen)

  • Dat veel mensen de kinderen in de opvang niet langer vergeten, blijkt ook uit bijna een verdubbeling van het aantal handtekeningen dan vooraf was verwacht. Onder andere de inzet van ambassadeurs en influencers motiveerde Nederlanders om de online petitie te ondertekenen.

  • Resultaat: 63.838 petitie-ondertekeningen (doelstelling: 35.000)

  • De petitie is vervolgens na de Week van Het Vergeten Kind in Den Haag aangeboden en in ontvangst genomen door Staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  • Naar aanleiding van deze petitie heeft Vera Bergkamp van D66 een motie ingediend over de positie van en hulp aan kinderen in de opvang. Tijdens het Algemeen Overleg Jeugdhulp bleek een Kamerbrede steun en is de motie aangenomen. Alle partijen benadrukten de noodzaak om kinderen die met een ouder in een maatschappelijke opvanginstelling verblijven, ook een individuele positie en begeleiding te bieden.

    De Hartenhuisjes campagne heeft er niet alleen voor gezorgd dat de problematiek op de politieke agenda is gezet, maar dat er ook echt een beleidswijziging komt. Hierdoor krijgen getraumatiseerde kinderen in de opvang een eigen cliëntpositie en wordt de hulp voortaan gefinancierd.

  • En wat een groot compliment voor de campagne: stichting Het Vergeten Kind heeft hun merk-logo veranderd in het Hartenhuis!

 

Credits:

Bureau: The Gardeners

Creatie: Nikki de la Rambelje, Jarr Geerligs, Kim Triesscheijn

Account: Nadine Marcar

PR: Laurien Vest, Maira Evers, Bernadette Eckebus, Manon van den Brand

Productie: The Gardeners, The Boardroom & Made for Digital

Regisseur: Philip Fountain (The Boardroom/Made for digital)

Producer: Jacques Vereecken (The Boardroom/Made for digital)

DOP: Odin Pepper

Production design: Kim Verduijn

Geluid: Auke Riemersma (Massive Music)

Online media campagne: Jalt, Growing Minds

Klant: Stichting Het Vergeten Kind

Volgende
Volgende

the knuckle princess